Anna gleder seg til jul, Adna gleder seg til id

-Jeg hatet julen, for etter feiringen dukket vennene mine opp med så mange fine ting, sier Adna.
 

To unge jenter, en med hijab - Klikk for stort bildeAdna Ali Abdullahi (t.v.) Anna Johnsen Skafsgaard er begge troende, henholdsvis muislim og kristen. Tangen vgs

Kirkegang. Juleevangeliet. Bløte og harde pakker under treet. Unger som griner av forventning. Ribbe og pinnekjøtt. Det er bare på 17. mai vi er norskere.

I familien til Adna Ali Abdullahi i vg2 går julen ubemerket hen. Familien er muslimsk, og først under feiringen av id ved avslutningen av fastemåneden ramadan, kommer festmaten og gavene fram.

-Jeg digger julestemningen med lys og pynt i gatene, selv om vi ikke feirer høytiden, forteller Adna i en ny episode av podkasten Tangenfolk. 

Frelseren

I studio har hun selskap av Anna Johnsen Skafsgaard på vg1. Anna er kristen, altså feirer hun at frelseren kom til jorden. 

-Julen betyr litt mer for oss kristne, men de fleste nordmenn feirer jo på tradisjonelt vis med kirkegang, festmat og gaver.

Selv om Adna ikke feirer jul, vanker det god mat hjemme hos henne i disse dagene, og familien både går på besøk og tar imot gjester.

Spørsmål

I podkasten får du svar på disse spørsmålene:

*Får Adna og Anna sleivete kommentarer om sin tro?
*Hva betyr det at jul egentlig er en synkretistisk høytid?
*Hvor hadde Jesus vært hvis han gjorde comeback i Kristiansand i julen?
* Hva ønsker Adna og Anna seg til henholdsvis id og jul?

Hoppende glad dobbeltvinner

Så langt tilbake han kan huske, har André knottet og knastet på datamaskiner. Forleden fikk han to av 10 priser for digital oppfinnsomhet.

Ny podkast: Sånn kommer du ikke til muntlig eksamen

Han opptrer gjerne med oransje parykk i undervisningen. Men Egil fraråder eksamenskandidater å stille i oppsiktsvekkende frisyre eller antrekk.

Hurra, jeg vant!

Sjekk denne nifse fyren. Sammen med et mylder av figurer fra samme tegner slo han seg til topps i skolens kunstutstilling. 

Kunst? Kitsch? KI? Publikum avgjør

De sendte inn juksebilder til en kunstutstilling. Nå skal vi se om karene blir avslørt.

-Germany, can you hear me?

Et snev av Grand Prix-stemning senket seg over skolen da den ble enda litt mer internasjonal. En professor snakket på engelsk om østers til norske og tyske lærere.

-Kunstig intelligens kan ikke erstatte læreren

I selskap med forskere sa Tangen-folk sin mening om skriveroboten ChatGPT. Et hjelpemiddel vi ikke helt vet hvordan skal brukes, lød konklusjonen.  

Hollywood lager bare søppel. Det sier filmskaperen etter å ha jobbet der i 10 år.

En film skal forandre både helten og publikum. Det hevder Roark Loedy overfor en gruppe Tangen-elever.

-Takk for et flott opphold!

Friluftsliv. Vennlighet. Gjestfrihet. Det er tre stikkord i rapporten den tyske 17-åringen Henri Stammer skrev etter utvekslingsoppholdet på Tangen.  

Jentene inntar byggfagene

Hammer og sag, pensel og sprøyte. Hvem har sagt at det helst er gutter som skal håndtere slike redskaper? Ihvertfall ikke Nora May Dragvik og Emilie Fidje Olsen som begge går bygg- og anleggsteknikk på Tangen vgs. Emilie vil bli maler og Nora vil bli tømrer.

Auf Wiedersehen, Fenna, willkommen, Henri!

Hun reiser hjem til skolen i Tyskland, han kom nylig derfra. Utvekslingen mellom Auguste Viktoria Schule og Tangen videregående er i god gjenge.