Via Instagram til kunstutstilling

Male og slipe. Male og slipe. Slik blir bildene hennes til. I mai kan de beundres i et Oslo-galleri.

Kvinne ved staffeli - Klikk for stort bilde- Jeg elsker å male. Alle har godt av å skape noe, sier Lill-Margrethe Stene, her i atelieret i en ombygd låve på gården i Høvåg. Tangen vgs

S9 Galleri på Instagram pirret Lill-Margrethe Stenes nysgjerrighet. Vakre kunstverk. Klikk - liker. Klikk - liker. Klikk - liker.

Så tenkte kunstneren bosatt i Høvåg: Kanskje folkene bak S9 liker bildene mine?

Napp

Det gjorde de. Etter å ha sendt dem noen fotografier av arbeider, ble det napp. Vernissage for hennes utstilling holdes 4. mai i galleriet på hippeste Grünerløkka i Oslo. Dette er hennes fjerde separatutstilling.

-Kan vi vente litt med middagen? spør Lill-Margrethe ofte når hun kommer hjem til gården i Høvåg. Noe svar venter hun knapt på. Isteden iler kunstneren inn i låven som huser atelieret hennes.

Her forsvinner hun inn i kunstnerbobla; tilstanden der hun glemmer tid og sted. Snart griper hun ei treplate og svinger penslene på den. Etter at malingen er tørket, går hun løs på bildet med slipemaskin, men ikke fordi hun er misfornøyd med utkastet.

Dybde og struktur

-Jeg sliper på det første strøket, før jeg maler igjen og deretter sliper. Slik holder jeg på, flatene bygges opp og brytes ned, mer eller mindre tilfeldig. Slik blir det en fin dybde og struktur i bildene, forteller Lill-Margrethe Stene.

Hun kaller seg kolorist og henter inspirasjon fra romantikken, abstraktekspresjonisme, abstraktformalisme og konseptkunst. I S9 Galleri viser hun drøyt 30 bilder, alle non-figurative.

- Da jeg var ung, ville jeg gjerne bli sett og verdsatt av intelligente, reflekterte mennesker, sier Lill-Margrethe med et tilbakeskuende smil. Nå er det skaperprosessen som betyr mest; luksusen det er å komme i en flytsone og finne roen.

Revet bort

Nå håper hun at bildene hennes blir revet bort i Oslo. Dét har hun nemlig opplevd på hjemlige trakter. For noen år siden hadde hun malt utenfor hytta ved Røynevardfjorden i Høvåg og satt 8-10 bilder til tørk innendørs over natten.

Da hun kom tilbake, var hytta ribbet, også for bilder. Forsikringsselskapet  lurte på hvor mye de stjålne verkene skulle takseres til, for noen var ferdige, andre slett ikke. Det endte med at Lill-Margrethe fikk dekket full utstillingspris for alle.  

Men det er jo alltid hyggeligere for en kunstner at kjøperne og ikke forsikringsselskapet setter pris på maleriene. 

Lill-Margrethe Stene

Hvem: Bildekunstner og lektor i kunst og visuelle virkemidler på Tangen vgs i Kristiansand. Bosatt i Høvåg.

Aktuell: Separatutstilling på S9 Galleri i Sverdrups gate 9 i Oslo fra 4. mai. 

Utdanning: Mastergrad med Diplôme national supérieur d’art plastique fra kunstakademiet Villa Arson Nice i Frankrike. Også utdannet fra Kunsthøyskolen i Oslo.

Karriere: Fire separatutstillinger. Har vært representert på blant annet Høstutstillingen, Sørlandsutstillingen og Vestlandsutstillingen. Innkjøpt av Vindafjord kommune og Oppegård vgs.