Ungdommens stemme inn i lokalavisa!

Skoleavisredaksjonen og SoMe-redaksjonen på Tangen har slått seg sammen og fungerer nå som ungdomsråd for Fædrelandsvennen. Dette gir dem en reell påvirkningskraft i lokalsamfunnet i Kristiansand. 

Denne uka møtte 13 ungdommer opp i Fædrelandsvennens lokaler for å gi erfarne journalister råd om hva ungdom leser – og kanskje enda viktigere – hva de ikke leser i avisa og på sosiale medier. I forkant hadde ungdomsrådet forberedt seg godt ved å lese grundig i FVN-appen, papiravisa og å følge med på sosiale medier. Målet var å finne ut hva som interesserer dem, hvorfor det er interessant, hva som får dem til å scrolle forbi saker, og hva som kan forbedres. 

Elevene fra Tangen ble møtt av Mari Horve Reite og plassert rett inn i situasjonen hvor Fædrelandsvennens redaksjon evaluerte helgens saker. Ungdommene var allerede klar over at de selv neste gang skal holde en slik evaluering for journalistene. Tangens ungdommer er uredde og griper straks muligheten til å påvirke! 

Etter evalueringen tok Mari oss med inn på et møterom, serverte mat, og rådet begynte. 

 

Hva mener ungdomsrådet at Fædrelandsvennen bør jobbe videre med? 

Det er en tydelig forskjell på hva tenåringer og etablerte voksne er opptatt av. Derfor er saker om økte strømpriser, boligsalg, hyttemarkedet og statens økonomi sjelden det første ungdommen klikker på. Selv om de forstår at livets prioriteringer vil endre seg med tiden, var oppgaven nå å formidle hva ungdommer klikker seg inn på her og nå – og det har de gjort grundig. 

 

Så hva er det de klikker seg inn på? 

Nesten samstemmig ble det fastslått at kriminalsaker er svært populære, særlig de som oppdateres jevnlig og utvikler seg til føljetonger. Dette fenger ikke bare fordi sakene blir avdekket litt etter litt, men også fordi de handler om viktige hendelser i nærmiljøet som kan påvirke deres eget liv. Dersom sakene involverer ungdom, blir de selvsagt ekstra interessante, både fordi ungdom har felles interessefelt, men også fordi noen i saken kanskje er kjent for dem. Rundt langbordet trekkes det frem at klima, i kombinasjon med apper som Temu, har fanget oppmerksomheten den siste uka. I tillegg påpeker Johanne at det er et smart trekk av journalistene å kombinere flere tema i én sak. Når en sak handler om både fotball og klima, lærer selv fotballfornektere seg navnene på spillerne. Det siste temaet som trekkes frem som evigaktuelt, er USA – alt om USA er av interesse! 

 

Sosiale medier – skryt og forbedringsforslag 

Når samtalen kommer inn på sosiale medier, er det mye skryt å få for Fædrelandsvennen. Å være på TikTok der ungdommen er, blir trukket frem som et godt valg. Ungdommene roser også utvalget av saker som deles på sosiale medier, og de synes det er kult med bruk av green screen og kreative bakgrunner. For å tilpasse seg ungdommens tålmodighet, mener de at Fædrelandsvennen gjør det bra på SoMe. Flere påpeker imidlertid viktigheten av gode overskrifter – de må være beskrivende, ikke misledende. Ungdom setter lite pris på "clickbaits"! Fædrelandsvennen er klar over dette og ga en innføring i hvordan de arbeider med overskrifter. 

 

Ungdommen er utålmodig! 

Når ungdomsrådet skal gi tips til SoMe-teamet i Fædrelandsvennen, innrømmer Idun det glatt: "Vi ungdommer er utålmodige!" Da strømmer tipsene inn. De ønsker seg beskrivende overskrifter og korte, konsise saker: "Kutt ned til det viktigste av det viktigste." Amelia Hjertholm kommer også med et konkret forslag: Lag en tydelig identitet slik at det ikke er tvil om hvem som er avsender av videoene. Det bør være noe unikt – en logo, en lyd – som umiddelbart viser at dette er Fædrelandsvennen! 

Elevene tok utfordringen på strak arm og har nå gjennomført sitt første råd med glans! 

Elevene fra Tangen ble møtt av Mari Horve Reite og plassert rett inn i situasjonen hvor Fædrelandsvennens redaksjon evaluerte helgens saker. Ungdommene var allerede klar over at de selv neste gang skal holde en slik evaluering for journalistene. Tangens ungdommer er uredde og griper straks muligheten til å påvirke!

Ungdomsrådet består av: 

Avisredaksjonen: 

Amalie Hjertholm 

Magnar Emil Lauritsen Amundsen 

Leah Dyrhol 

Nora Eidsaa-Larsen 

Adriana De Klerk 

Cathrine Hauge 

Lydia Elias Geremew 

Johanne Oos 

SoMe-redaksjonen: 

Christian H. Gundersen 

Hodan Sharif Ismail 

Idun Tunaal-Larsen 

Frida Othilie Thorsen Garberg 

Rakel Eline Malo Wirak