Sånn ble Chris etter å ha gått på Tangen

I år feirer skolen et bittelite jubileum. Les hva noen av dem som ruslet i Smultringen, husker fra tiden her.

Glad mann med bart - Klikk for stort bildeMedieproduksjon var Chris Omdahls lidenskap lenge før han kom til Tangen. Siden har han lagd filmer og TV-programmer og skrevet bøker. Skjermdump fra Youtube

Bursdag

Det nåværende bygget til Tangen videregående ble offisielt åpnet 22. Oktober 2009. Altså kan vi feire 15-årsdag for Smultringen og den omgivelser i 2024. Praktbygget er tegnet av det danske arkitektbyrået 3XN (Nielsen, Nielsen og Nielsen). Her er NRK Sørlandets reportasje fra åpningen.

Bygget er viktig, men elevene som har gått her, er mye viktigere. Nedenfor kan du lese om noen av dem som har sugd lærdom på Tangen siden bygget ble tatt i bruk.

Lagde spetakkel med elevfilm

Navn: Christopher Robin (Chris) Omdahl.

Når på Tangen: Gikk ut fra medier og kommunikasjon i 2010. 

Yrke: Multikunstner og skjermarbeider. Er youtuber, programleder på TV, forfatter og illustratør. For tiden lager han og to kolleger TV2 Bleep på Youtube, han driver sin egen kanal Retrospill, forbereder realityserien "Ekstrem gjemsel" som kommer på TV2 til sommeren, har skrevet boken "Power up" om gaming og er i gang med et nytt bokmanus.

Utdanning: Ett års studium i filmvitenskap, deretter fagutdannelse som illustratør.

Det ble spetakkel da medielever på Tangen lastet opp en video på Youtube. Christoffer Robin Omdahl var en av dem som hadde flirt av en slags miljøpatrulje som skulle holde orden og disiplin på skolen, og dermed ble serien om Boss og Johnny født.

Jeg husker årene på Tangen med glede

De to hovedpersonene var besatt av å knipe folk som brukte snus, og ingenting annet. I serien, som dessverre ikke lenger finnes på Youtube, så man tungt rusa elever ligge strødd, men Boss og Johnnyponny kastet seg over dem som hadde kul på overleppa.

- Vi brukte løsbarter da vi spilte inn  serien. Dette var før jeg fikk hårvekst under nesa og kan sees som et frampek, ler Chris Omndahl i dag.

Videoene om miljøpatruljen vakte alt annet enn begeistring hos rektor, men blant elever og lærere ble de en kjempehit.

Ung mann med bart - Klikk for stort bildeChris Omdahl - berømt bartefjes på mange skjermer.

Helt siden barneårene hadde Chris fra Mandal interessert seg for medieproduksjon, så linjevalget på videregående falt lett. Men selv om han tidlig bestemte seg for å dyrke lidenskapen for medier, kan det godt tenkes at livet hadde blitt annerledes uten de tre årene på Tangen, bemerker han.

I 2009 var Chris blant elevene som tok i bruk det nye bygget. Før den tid var linjene og elevene på Tangen spredt på mange lokaler. Men nybygget var alt annet enn ferdig da elevene rykket inn i august 2009.

-Jeg husker årene på Tangen med glede. Der ble jeg kjent med folk som hadde de samme interessene som meg og lærerne var greie, sier Chris.

 

Valgte stekespade framfor spikerpistol

kokk med uniform - Klikk for stort bildeSindra Brastad lurte på å bli tømrer eller kokk. Tangen vgs

Navn: Sindre Brastad

Når på Tangen: Gikk ut i 2011 fra restaurant- og matfag.

Yrke: Head chef på Smag & Behag i Kristiansand og Grimstad.

Utdanning: Fagbrev i kokkefaget.

Da Sindre Brastad gikk inn døren på Tangen for første gang, i 2009, var skolens kjøkken ikke ferdig. Dermed ble det mye teori de første ukene, før de ferske elevene kunne begynne å svinge stekepanner og sleiver.

-Da vi kom i gang, opplevde vi at kjøkkenet var veldig bra, forteller Sindre.

Jeg husker fra skolen at det alltid var noen elever som jobba, mens andre hadde en tendens til å stå og henge i en krok

Før han begynte på Tangen, funderte Sindre på om han kom til å håndtere stekespader eller spikerpistoler i arbeidslivet. Valget sto nemlig mellom tømrerlinjen og restaurant- og matfag.

-På skolen fikk jeg bra lærere. Etterhvert opplevde jeg mestring og fikk lyst til å satse på kokkeyrket. På Tangen lærte jeg det grunnleggende som gjorde det lettere å komme inn i arbeidslivet, først som lærling på Smag & Behag da restauranten åpnet i 2011, forteller Sindre.

Forleden dukket han opp på Tangen i full kokkemundur, uvanlig høy i hatten, lang som han er, og da var han sensor for kandidater til fagbrevet. I den forbindelse ble det naturligvis mange ærend innom kjøkkenet der han svettet over grytene for en god del år siden.

-Jeg husker fra skolen at det alltid var noen elever som jobba, mens andre hadde en tendens til å stå og henge i en krok uten å bidra så mye. Slik er det visst fortsatt, bemerker Sindre med et smil.

 

Slo Kjetil Karlsen - som slo hardt tilbake

Mann kaster frisbee - Klikk for stort bildeMorten Brenne lever av å svinge frisbee og hammer. European Open

Navn: Morten Brenna

Når på Tangen: Gikk ut fra Bygg- og anleggsteknikk/tømrer i 2016.

Yrke: Tømrer i Bico bygg og innredning i Kristiansand halve året og profesjonell discgolf-spiller (frisbeegolf) resten. I denne idretten er han rangert som nummer to i Norge og deltar i Europatouren.

Utdanning: Fagbrev som tømrer.

At gymlærer Kjetil Karlsen hadde et megasterkt konkurranseinstinkt, var noe eleven Morten Brenna visste. Derfor gledet han seg til bordtennisturneringen i de store friminuttene.

Tidligere var Morten aktiv i denne idretten, og han slo seg til topps i turneringene med den lille ballen på det store bordet. Og blant de nedslåtte var Kjetil Karlsen.

Jeg hadde lenge likt å snekre og bestemte meg tidlig for å bli tømrer

- Det ble veldig gøy å slå ham, men jeg skulle senere få igjen. Klassen vår utfordret ham i volleyball, og Kjetil sto alene på den ene siden av banen med et lag mot seg. Han ble tildelt to slag, og jeg tror ikke vi fikk et eneste poeng, ler Morten i dag.

I premie fikk Kjetil ei kasse brus klassen hadde spleiset på.

Ung mann på plen - Klikk for stort bildeHan har alltid likt å snekre. Derfor ble tømrerlinja på Tangen et naturlig valg for Morten Brenna Her fotografert i sitt andre arbeidsantrekk, discgolf-spillerens. Kristian Bålsrød

På slutten av ungdomsskolen var Morten lei av å slite pult og stol i klasserommet. Altså styrte han unna en lang utdanning og begynte på byggfag på Tangen.

- Jeg hadde lenge likt å snekre og bestemte meg tidlig for å bli tømrer. I løpet av de to årene på Tangen koste jeg meg, ikke minst fordi jeg var relativt skoleflink og ikke trengte å anstrenge meg for mye i de teoretiske fagene, forteller Morten.

I friminuttene slappet han av og var sosial, hvis han da ikke entusiastisk deltok i turneringene og aktivitetene skolen arrangerte.

- Elevmiljøet var litt opp og ned, men jeg ble kjent med mange nye folk og hadde det bra, sier Morten.

 

Fikk mot til å lede

Ung dame foran vegg - Klikk for stort bilde- Min tid som elevrådsleder gjorde det mindre skummelt å ta en lederrolle siden, sier Henriette Wulff. Vilde Randgaard


Navn: Henriette Wulff.

Når på Tangen: Gikk ut fra medier og kommunikasjon i 2010.

Yrke: Rådgiver i Politidirektoratet i Oslo, og vinbareier.

Utdanning: Bachelor i kriminologi fra Uio, prosjekt- og prosessledelse på Emergence school of leadership, master i sosialt entreprenørskap og ledelse fra Roskilde universitet.

- Jeg lærte utrolig mye på medier og kommunikasjon som jeg har brukt mye siden, forteller Henriette.

Da hun begynte på Tangen, ble Henriette kjent med mange nye folk, og plutselig falt det lettere å bli den personen hun var på innsiden. Man finner mer ut av hva man kan kan og hva man synes er gøy, bemerker Henriette.

- Det jeg kanskje husker aller best fra skoletiden, var at jeg  engasjerte meg i elevrådet og elevorganisasjonen. Det 
ble veldig nyttig å jobbe for ting man synes var viktig i den situasjonen elevene står i. Siste året var jeg også elevrådsleder og hadde kjempebra samarbeid med skoleledelsen og resten av elevrådet, forteller Henriette.

- Dette var utrolig kult og kickstartet kanskje troen på at jeg kan lede andre. Siden har det vært naturlig for meg og mindre skummelt å ta en lederrolle, både formelt og uformelt.

 At Tangen legger opp til at man får øve seg på arbeidslivet gjennom å faktisk drive "butikk", er så utrolig kult!

Så må jeg si at det å gå på en skole som har så mange forskjellige linjer, er kult!! Jeg kjenner flere fra den tiden som har blitt til svært dyktige og respekterte folk innenfor sine områder, for eksempel i frisørfaget eller restaurant- og matfag. At Tangen legger opp til at man får øve seg på arbeidslivet gjennom å faktisk drive "butikk", er så utrolig kult!

Henriette husker at tredje klasse opplevdes veldig alvorlig, særlig med tanke på karakterer og søking på studier. Den gang var det var særlig en karakter i historie hun ville forbedre. Jenta var god til å snakke for seg, så lærerne kunne nok få inntrykk av at denne eleven kunne stoffet veldig godt muntlig.

- Historiekarakteren klarte jeg ikke å forbedre til det jeg ønsket, og det var så fælt. Men faktisk tenker jeg etterpå at det var viktig for meg å lære at man ikke bare kan snakke seg til en bedre karakter. Det å studere senere har vært veldig vanskelig og krevd mye hardt arbeid, så jeg tror det var viktig lærdom for meg å måtte akseptere at det ikke gikk som jeg ville uten at jeg la ned mye arbeid!

Fra snøføyke i nord til snøføyke i sør

Jente i blomsterbutikk - Klikk for stort bildeIris Olea Haug Bøasæter på jobb i Kvaløyrosa blomsterbutikk i Tromsø. Til høsten er hun tilbake i Kristiansand. Privat


Navn: Iris Olea Haug Bøasæter.

Når på Tangen: Gikk ut fra blomsterdekoratørlinjen i 2022.

Yrke: Blomsterdekoratør i Kvaløyrosa blomsterbutikk i Tromsø.

Utdanning: Fagbrev som blomsterdekoratør.

Fra Tromsø flyttet hun for å gå på skole i Norges Syden. Blant lokket et mildere klima. Det burde ikke Iris Olea tenke på da hun og medelever bakset med ei blomstertralle i snøkavet i Kristiansand.

- Vi trillet varer fra hovedbygget til butikken i E2, og blomstene måtte ikke bli skadet av kulda. Det var et kaos og et slit, men vi rakk fram i tide, forteller Iris Olea.

 De andre syntes blant annet jeg hadde noen rare endinger, for eksempel i irriterandes,

I hjembyen Tromsø hadde hun gått vg1, men der fantes det ingen vg2 med spesialisering til blomsterdekoratør. Dermed bestemte hun seg for å flytte til Kristiansand, som var noe helt annerledes.

- Mamma var så grei at hun dro sammen med meg, og vi bodde i et leid hus på Tømmerstø det året, forteller Iris Olea.

Men mammadalt slapp hun å være, for på Tangen havnet tromsøjenta i en liten, sammensveiset klasse der det falt lett å bli kjent. Fortsatt har hun kontakt med de fleste av medelevene.

Og til lærerne gir jenta med deg fagmessige navnet Iris gjerne en blomst: - De var snille, forståelsesfulle og flinke til å lære bort.

Mobbet ble den fremmede fuglen fra nord aldeles ikke, men sørlendingene stusset litt over enkelte ord og uttrykk i Tromsø-dialekten.

- De andre syntes blant annet jeg hadde noen rare endinger, for eksempel i irriterandes, bemerker Iris Olea.

Til høsten setter hun igjen kursen sørover, for å ta påbygg i Kristiansand. Om det etterpå blir en ny utdanning, vet hun foreløpig ikke.

-Lærerne heia på meg

Ung dame og middelaldrende mann - Klikk for stort bildeOda Oline Omdal er Høyre-representant i fylkestinget. Her fra den tiden hun var elev og tok imot en celeber Arbeiderparti-gjest, nenlig stortingspresident Masud Gharahkhani. Tangen vgs


Navn: Oda Oline Omdal.

Når på Tangen: Gikk ut fra studiespesialiserende i 2022.

Yrke: Jusstudent på Universitetet i Oslo, fylkestingsrepresentant i Agder og rådgiver i tankesmien Civita i Oslo.

- Tangen betydde veldig mye for meg, forteller Oda Oline. Hun kom fra Stavanger til Kristiansand for å avslutte videregående.

- Jeg hadde lærere som heia på meg når det gikk bra, og som bygget meg opp når det ikke gikk helt som jeg ønsket, forteller jusstudenten og Høyre-politikeren. 

Spesielt godt husker hun en dag noen plutselig og helt ulovlig skjøt opp fyrverkeri inne på skolen. Mest av alt var det skummelt, syntes Oda Oline.

- Ellers minnes jeg den store motstanden vi skapte da kommunen ville godkjenne nærmest en skyskraper ved siden av skolen. Vi vant ikke frem, men ingen kan si at vi ikke prøvde.