Rektor Stein: - Det var om å gjøre å plage lærerne

middelaldrende mann med blå russelue - Klikk for stort bildeRektor Stein Dillevig med årets blå russelue og fløyte. Lina Tran-Vo, Tangen vgs Den 19. april braker russefeiringen løs. Denne norske tradisjonen preges av fest og moro blant avgangselevene. Rektor og lærere på Tangen var ingen unntak. 

Reportasje: Lina Tran-Vo

I den lille byen Mysen, eller skal vi heller si bygda, feiret rektor Stein Dillevig i 1984 sine siste dager på videregående. Det ble arrangert blant annet russefester og russefrokoster. Ifølge rektor Stein var han ikke akkurat den villeste i russetiden, men fremdeles er det et minne han husker godt. 
 
- Jeg eide ikke noen russebil, men jeg husker jeg var med på en russelastebil. På lasteplanet bygde vi ei hytte. På 17. mai, da vi skulle kjøre ut grytidlig for å vekke lærerne, kom vi til en veldig skarp sving, forteller han.  
 
Sjåføren på lastebilen hadde liten kontroll, og hytta var heller ikke ordentlig festet. Da lastebilen kom til svingen, begynte den å vippe av veien. 

 - Det var en forferdelig skremmende opplevelse, for det var rett før tjue russ raste ut av veien – i ei russehytte på et lasteplan. 
 
Heldigvis kom bilen tilbake på plass etter svingen, og vennegjengen fikk fullført sine 17. mai-planer.  

ung mann med rødrusslue - Klikk for stort bildeRektor Stein Dillevig som russ i 1984. Privat  

Russepresident

Realfagslærer Ragnar Glendrange på Tangen var russepresident. Presidenten er ansvarlig for russekullet på sin skole eller på sitt tildelte område. Ragnar gikk på Elverum videregående skole og var russ i 2013. 

- Som russepresident legger man opp til arrangementer, avtaler med leverandører om russeklær og organiserer russe-revyer. Dem har jeg skjønt det ikke er særlig tradisjon for i Kristiansand, men det var annerledes der jeg kommer fra, forteller han. 

russekort med ung mann - Klikk for stort bildeRussepresidentens gull-russekort fra 2013. Privat   
Forandring

Russetiden har i løpet av tiårene forandret seg på noen områder. Ting som russegrupper med egne gensere, navnslipp og svære dyre busser var tidligere ikke normen. Lærer Charlotte Ims-Thunberg på Tangen forteller at penger var mye mindre i fokus da hun var russ i 2000.

- Vi hadde biler som kostet 5000-8000 kr. De gikk ofte i stykker, så foreldrene brukte mye tid på å fikse dem, husker hun. 
 
Hos rektor Stein hadde russen sitt eget russetog før borgertoget, som de brukte mye tid på å planlegge. Det ble laget store plakater og spesielle revy-innslag som skulle fremføres gjennom gatene. I dag er det vanlig at russetoget er en del av selve borgertoget. I tillegg forteller rektoren at det ble også gjort mye mer rampestreker mot lærerne enn nå. 

avisartikkel med bilde av russ i sort-hvitt - Klikk for stort bildeRusseavis artikkelen om rektor Stein fra 1984. Privat  - Det var om å gjøre å plage lærerne og utsette dem for ting i russetiden, mye mer enn det russen gjør i dag. Rampestrekene ble helst gjort på skolen, ikke så mye på byen, sier han. 
 
Russeavisen var også et kjent fenomen før i tiden. Dette var en avis hvor både elever og lærere kunne skrive små, gøyale artikler om russen. Som språk-engasjert elev ble rektor Stein omtalt. 
 
- Jeg var litt nerdete og fikk gode karakterer i fransk, husker jeg, fordi jeg gikk på språklinje. Jeg fikk svi litt for det i russeavisen. 
 

Råd til de heldige

Etter en lang pandemi vil forhåpentligvis russen i år endelig få en normal feiring frem til nasjonaldagen. Her kommer både rektor og lærere med gode råd til årets russ. 
  
Lærer Charlotte Ims-Thunberg:
- Jeg synes de skal ta vare på seg selv og faktisk tørre å pause litt, for jeg ser at veldig mange blir utslitt. Noen rømmer til og med til norsktimene for å få fred fra alt presset fra venner. Så ta det litt med ro, og husk å kose dere, siden dette er en veldig gøy tid. 
 

Lærer Ragnar Glendrange: 
- Jeg var opprinnelig på en russebuss – men droppet senere litt ut av den da jeg skjønte at det var litt forskjellige holdninger i russetiden. Av de 24 som var på den bussen, var det 19 stykker som gikk ut uten vitnemål. Prioritér å komme deg gjennom skolen, det er en god investering. Ha det gøy, bare ikke la det gå utover fremtiden. 
 
Lærer Inge T. Dalen:
- Skap minner mens du er ung og har muligheten til det. Du skal ikke nødvendigvis tenke at russetiden er «the time of your life». Jeg vet om mange stunder i livet senere som ble større enn det.   
 
Rektor Stein Dillevig:

- Jeg tror jeg må si at de må ha det gøy. Nå har det vært korona, så nå må de ha det ekstra gøy. Men så er jeg opptatt av at man må ta vare på hverandre, slik at det ender med at det virkelig var gøy, og at man ikke får noen dårlige erfaringer fra russetiden.