Ny podkast: Rapperen fra Iveland

Du trenger ikke komme fra en rotteplaget bakgård i New York City for å drive med denne musikkformen. Bare hør på artisten Lil Yaas i en ny episode av podkasten Tangenfolk.
 

Ung mann forfra - Klikk for stort bildeArtistnavnet Lil Yaas betyr ikke noe spesielt, det ble til da jeg lekte med bokstaver, forteller Jonas Eikeland Tangen vgs

Han har tatt kunstnernavnet Lil Yaas, men det er ikke snakk om jazz. Jonas Eikeland er rapper, etter å ha begynt som en liten gitarhelt hjemme i Iveland.

Men hva har han å rappe om der? Silosaft, motorsager og Volvo 240 med lodden terning dinglende i sladrespeilet? Nei, nei, kutt ut disse hovne fordommene mot bygda.

Kjærlighet

- Det går en del i de vanlige rap-temaene som kjærlighet, heartbreak og pistol, sier Jonas. Pistol? Ingen skal være redd for at han løper rundt med skarpladd våpen i hjembygda. Pistol kan jo også være et symbol.

Lil Yaas har vært på NRK P3, han har opptrådt i Kristiansand og han har låter på Spotify. På denne strømmetjenesten frister han blant annet med titlene Damn, You got me, Mye å tenke på, Ferdig med kjærlighet og Toxic. 

-Etter at min far døde i fjor, lagde jeg en rap om dette. Med teksten bearbeidet jeg følelsene mine, sier Jonas i podkasten.

Gitarkurs

Som guttunge fikk han elgitar og begynte på gitarkurs. Så ble det spilling i band, det ble enkle tregrepssanger og det ble deltakelse i UKM (Ung Kultur Møtes). 

-Rock var litt nytt på Iveland i den tida, det gikk helst i korps og kristen musikk. Etter hvert begynte jeg å interesse meg for rap, og lytting på Karpe inspirerte meg, forteller Jonas.

Youtube

Han vedgår at drømmen er å leve av musikken, men som et ledd i en plan B går han i klasse 2MEA på Tangen, det vil si linjen for informasjonsteknologi og medieproduksjon. Video er han særlig interessert i.

Men det går jo an å kombinere rap og video, bare sjekk en av hans Youtube-produksjoner: