Kunstig intelligens bedre enn naturlig? 1MKA tester ChatGPT

Tar skriveroboten jobben fra oss lærere? Vi kan nok drøye litt med å sette oss på gata med en pappkopp.

Roboten har ennå ikke distansert lærerne. (Tegning: Lykke Eichler, 2KDA)

Skal vi forsøke å la elevene leve i uskyldig uvitenhet? Eller skal vi la dem spise av det digitale kunnskapens tre? Vi lærere har ikke noe valg. Allerede bruker mange elever skriveroboten ChatGPT.

Hva kan den brukes til i skolestrevet? Hva er svake og sterke sider? For å finne ut av dette, lot jeg min norskklasse 1MKA (medie- og kommunikasjonslinjen ) søke hjelp hos den kunstige intelligensen i San Francisco.

På forhånd hadde elevene fått i oppgave å skrive en nyhetsartikkel ut fra opplysningene som kom fram i videoen fra en pressekonferanse. Den holdt politiet for et års tid siden etter at en ny mann var siktet for drapet på Birgitte Tengs. 

Forbløffende

Tekstene fra elevene ble forbløffende bra, tatt i betraktning at de ikke hadde noen øvelse i denne journalistiske sjangeren. Så lot vi roboten prøve seg. 

En av elevene, Julie Andersen, etterspurte en nyhetsartikkel om Birgitte Tengs. Etter få sekunder kom teksten, og her er det første avsnittet:

"Birgitte Tengs, en tidligere norsk politiker og tidligere statsråd, døde i går kveld etter en lang tids sykdom. Tengs var en sentral skikkelse i norsk politikk i mange år, og hennes død har skapt sorg og tristhet blant hennes mange venner og politiske kolleger".

Julie kommenterer: -Språket er bra, men faktaene stemmer jo ikke. En må tydeligvis være kritisk til roboten. Jeg kunne tenke meg å bruke den til inspirasjon, for eksempel når jeg skal analysere et dikt, men ikke bruke hele teksten.

Vg1-klasse. - Klikk for stort bilde1MKA grunner over robotens mysterier. Tangen vgs

Litt mer

Selv ga jeg roboten litt mer å tygge på:

"Birgitte Tengs ble drept i 1995, 15 år gammel. Fetteren hennes ble frikjent for drapet i en rettssak senere. Nå har politiet siktet en mann i 50-årene for drapet, etter nye DNA-prøver. Skriv en nyhetsartikkel om dette."

Her de første avsnittene av artikkelen:

"Ny mistenkt siktet for drapet på Birgitte Tengs"

Etter flere års etterforskning har politiet nå siktet en mann i 50-årene for drapet på 15 år gamle Birgitte Tengs, som skjedde i 1995. Fetteren hennes ble tidligere frikjent i en rettssak, men nye DNA-prøver har ført til at politiet har identifisert en ny mistenkt.

-Vi har jobbet hardt for å finne den ansvarlige for dette brutale drapet på Birgitte Tengs, og vi er fornøyde med å kunne si at vi nå har siktet en mann for drapet, sier politiinspektør i saken.

Den siktede mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling i løpet av de neste dagene, og politiet vil fortsette å etterforske saken for å samle bevis mot ham".

Ikke imponerende

Min kommentar: Dette er ikke helt på jordet, men heller ikke imponerende. Det andre avsnittet virker litt oppdiktet. Språket, derimot, er bra.

Så spør en annen elev, Natalie Røysland Haugen, om hvem Taylor Swift er. Roboten svarer prompte:

"Taylor Swift er en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Hun er kjent for sin populære country-pop musikk og hennes personlige tekster som ofte omhandler hennes liv og relasjoner. Swift har solgt over 200 millioner plater verden over og har mottatt flere Grammy-priser".

Natalie kommenterer: -Her ser faktaene ut til å stemme. Men teksten er jo veldig kort. Roboten kan jeg sannsynligvis bruke til å hente fakta, men ikke til å skrive en hel tekst.

Pågang

Siden serverne i California gløder av nysgjerrigtasting verden over, kom de fleste i klassen ikke videre til roboten fra eierselskapets hjem-side. Imidlertid har jeg tidligere sammenlignet min naturlige intelligens med den kunstige, og resultatene får ikke NAV til å puste meg i nakken.

Eksempelvis spurte jeg om hvem Roger Federer er og fikk en helt ok leksikonartikkel om den sveitsiske tennishelten. Men da jeg ville ha en analyse av Tarjei Vesaas' sjelevrengende roman "Fuglane", begynte cyber-skribenten å legge ut om hovedpersonene Unn og Siss. Altså må de ha slitt seg fra "Isslottet".

Gripende dikt

Og nå, mine damer og herrer, hvis noen har orket å lese helt hit, skal dere få rosinen i maskinen. Skriv et dikt om regn, tastet jeg til California. Her er resultatet, og vennligst hold Cleenex'en klar:

Regnet faller stille og rolig
Nedover himmelen, som en tårevæl
Det vasker bort sorg og tårer
Og gir liv til planter og åkrer

Regnet er et symfoni av lyd
Som beroliger og gir trøst
Det er en venn som holder oss selskap
Når skyene er mørke og trist

Regnet er en gave fra naturen
Som gir oss vann og renhet
Det er en viktig del av livet
Som gir oss håp og fremtid

Så la regnet falle ned
La det rense og fornye
For regnet er en viktig del av livet
Som gir oss håp og skjønnhet.

Vi minner om at Nobelprisen i litteratur er på vel 10 millioner svenske kroner. Vi ønsker pengene god tur til San Francisco, men kanske ikke med det aller første.

Les mer om ChatGPT:

Lærere fortvilet over kunstig intelligens

Chatbot løste eksamens­oppgave på få sekunder. Fikk karakter B


Advarer mot ekskludering av omdiskutert språkrobot: – Vil svekke Norges muligheter
 

Nettsiden til OpenAI

Dette er ChatGPT

Hva: ChatGPT er en stor språkchatbot utviklet av selskapet OpenAI i San Francisco. Den har bed hjelp av kunstig intelligens evnen til å samhandle i samtaledialogform og gi svar som kan virke overraskende menneskelige. Store språkmodeller utfører oppgaven med å forutsi neste ord i en rekke av ord.

Når: ChatGPT ble lansert i november 2022 og fikk raskt stor popularitet. Mange brukere har imidlertid lagt merke til at maskinen kan gi partisk eller meningsløs informasjon, gjerne i en autoritativ tone.

Info: ChatGPT samler ikke inn informasjon fra internett, slik det skjer når man bruker en søkemotor. Kunnskapen kommer fra den enorme mengden med tekstdata som den har blitt trent på, eksempelvis fra bøker, artikler og nettsider.

Prøv: Klikk for å komme til OpenAI og skriveroboten.