Hjelp, jeg skal ha eksamen!

Etter tre år i karantene slippes vårspøkelset løs, for å avsløre hva du kan og ikke kan. Her kommer rådene som gjør deg mindre nervøzzz.
 

tegning av person i mørkt rom med spøkelse bak seg - Klikk for stort bilde-Nervøsiteten kan også gjøre oss skjerpet og konsentrert, sier helsesykepleier Berit Sandal Djupvik. (Tegning: Leonie Schacht)

I sjette etasje på Tangen sitter helsesykepleier Berit Sandal Djupvik. Hun har hatt mange eksamener, og før dem alle var hun kjempenervøs. 

- Å være nervøs før eksamener er helt normalt! Men nervøsiteten kan også gjøre oss skjerpet og konsentrert, så til en viss grad er den bra, sier Berit.

Mange kjenner på ubehag når man er nervøs, legger hun til, for det er en intens følelse. Å tenke at man ikke er alene om dette, kan være til hjelp.

Ung dame ved pult - Klikk for stort bilde-Hvorfor skal vi ha eksamen, spør enkelte elever helsesykepleier Berit Sandal Djupvik. Noen er nervøse for forberedelsene, og de gruer seg til eksamensdagen. Tangen vgs

-De aller fleste blir nervøse før eksamen. Trøsten er at dette alltid går over. Struktur, gode rutiner og forberedelse vil også gjøre at nervøsiteten blir mer håndterbar, sier helsesykepleieren.

På Ung.no, en side hun sterkt anbefaler, har Berit funnet tips og råd for dem som skal opp til eksamen. For kandidatene på videregående må de være ekstra kjærkomne, siden pandemien sørget for at det gjennom tre år ble gitt bare standpunktkarakterer.

Ung jente - Klikk for stort bildeAlice Stokkeland, 2KDA: - Jeg er et menneske som vanligvis ikke stresser altfor mye, men når en må prestere på eksamen, blir det jo litt stress og nerver. Tangen vgs

Fokuser på oppgaven og ikke på konsekvens

Et godt råd til deg som sliter med nervene i forkant av eksamen er å holde på oppgavefokuset. Det er det motsatte av konsekvensfokus (hva som blir resultatet av eksamen). Det kan innebære å lage en arbeidsplan fram mot eksamen, hvor du setter opp hvilke ulike temaer du skal gjennomgå når, og når du skal øve på eksamensoppgaver.

Lag også en plan for eksamen: Hvordan vi du gå fram? Skal du skrive en disposisjon først? Et oppgavefokus er noe du kan klamre deg til når du merker nervene komme, og det kan gi deg en følelse av kontroll. Eksamensangst skyldes ofte at vi tenker for mye på selve prestasjonen og glemmer de mange små oppgavene på veien fram mot eksamen.

Russegutt - Klikk for stort bildeHans Jørgen Borchgrevink, 3MKA: - Det viktigste en kan gjøre for å unngå den store nervøsiteten, er jo å øve godt på fagstoffet og å slappe av litt innimellom. Tangen vgs

Sett av tid til pauser og fritid

Hjernen din trenger fritid og restitusjon for å systematisere det du har lært. Du trenger avveksling som å røre på kroppen, lufte hodet og snakke med venner. Lastter er stressreduserende, så ekspertene anbefaler en daglig dose av noe som får deg til å le og slappe av.

Se for deg at det kan gå bra

Å forestille deg at du stryker er med på å øke angsten og kvele motivasjonen. Å tørre å forestille deg det du håper på, kan dempe nerver og øke motivasjonen. Husk å trene på det du er god til også, for det gir mestringsfølelse og øker selvtilliten din.

Ung jente - Klikk for stort bildeFiroozeh Mohammadi, 3STB: -Det er veldig stressende å skulle ha eksamen. Jeg synes tentamen kunne være nok, for i tillegg har vi jo mange småprøver. Jeg kommer nok til å bli svært nervøs på eksamen, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Tangen vgs

Fem råd mot eksamensangst – før eksamen

1. Ikke skyv eksamen unna. Forbered deg mentalt på å ta den. Angsten øker hvis du ikke forholder deg til det du er redd for.
                                                                                
2. Snakk med noen du stoler på om hvordan du har det. 
   
3. Start med lesingen i god tid før eksamen. Få oversikt over pensum og lag en realistisk arbeidsplan. Planlegg å gjøre noe hyggelig når du har fri, noe du kan glede deg til.

4. Våg å tenke at det kan gå bra. Forestill deg at du gjennomfører eksamen med ro og konsentrasjon.

5. Gjør deg kjent med eksamenslokalet, så du vet hvor du skal være.

Ung jen te - Klikk for stort bilde-Hannah Skansen, 2FA: -Jeg tror ikke jeg kommer til å plages så mye av eksamensnerver, for vi har fått den opplæringen vi trenger. Tangen vgs

Fem råd mot eksamensangst – på eksamensdagen

1. Bestem deg på forhånd om du vil snakke med andre eller være alene rett før eksamen begynner. Noen blir mer stresset av å se andre som er stresset. Kanskje du trives bedre for deg selv med musikk på øret?

2. Les oppgaven grundig når du får den utlevert og lag en disposisjon der du skriver ned i stikkordsform hvordan oppgaven(e) skal se ut.

3. Begynn med den oppgaven du kan best.

4. Ta pauser! Beveg deg, få frisk luft og spis noe som gir deg god energi.

5. Pust dypt! Hvis du blir overmannet av redsel; trekk pusten godt ned i magen og send den sakte ut. Gjenta dette noen ganger mens du sier til deg selv; jeg prøver å være rolig.

(Kilde: Ung.no)

Russegutt - Klikk for stort bildeBogdan Karelin, 3MKB: - Foreløpig er jeg ikke nervøs, men det blir jeg nok på eksamensdagen. Jeg har aldri hatt eksamen før og får prøve å ta den som en tentamen. Tangen vgs