- Hiv søpla i dunken!

Du har kanskje sett henne rundt forbi i gangene. Kasia Rokicka er en av hverdagsheltene på skolen. 

Kvinnelig renholder med vogn. - Klikk for stort bildeTidlig om morgenen er Kasia klar til kamp mot skitt, søppel og rot.

 


Tekst og foto: Lina Tran-Vo

Tidlig om morgenen ser vi henne gjøre klar mopper og kluter for å sikre at bygget blir rent. Renslighet og orden har kanskje aldri vært viktigere, spesielt etter pandemien. På skolen er vi heldige som har noen til å ta hånd om dette. 
Kasia Rokicka startet som renholder på Tangen i 2020 og har siden da passet på at alle klasserom og korridorer er skinnende rene før skolestart. 

Tidlig ute

- Hver dag kommer jeg på jobb klokka seks og starter med klasserommene. Jeg tar søpla, gulvet og flekker på bordene. Det viktigste må bli ferdig før klokka åtte, forteller Rokicka. 

På en skole med over tusen elever er det ikke overraskende å treffe på griseri og rot. Tegning på fliser og søl av juice på gulvet er blant annet noe Rokicka har sett. Hun forteller videre om et av de verste griseriene, fra russetiden i fjor, da det ble utført en rampestrek på toalettet. Noen elever hadde lagt en gjennomsiktig plastfolie over doskålen. 

- Noen så selvfølgelig ikke folien, så du kan bare forestille deg hva som skjedde, sier Rokicka og flirer. 

Kvinne vasker bord. - Klikk for stort bildeHun gjør rent bord. 

Fra Polen

Rokicka er oppvokst i Polen og har utdanning innenfor økonomi, men da hun kom til Norge, var det vanskelig å finne jobb i den retningen. Senere har det vokst frem en interesse for sminke, manikyr og frisering hos henne. 

- Jeg er fornøyd med jobben jeg har nå, men jeg ser også på andre muligheter. Det er interessant å se jentene på frisørlinja her jobbe, kanskje en dag får jeg muligheten til noe av det samme, sier Rokicka. 

En hverdag som består av rengjøring og håndtering av skitne bord og gulv. Selv om renholdere har en av de viktigste rollene i samfunnet, føler fremdeles mange at de blir sett ned på.  

Hjelp henne

- Det blir kalt «den verste jobben», men jeg bryr meg egentlig ikke. Jeg gjør bare det jeg skal, forteller Rokicka og smiler. 

- Hva kan vi andre gjøre for at jobben din blir lettere? 

- Ikke gris så mye, hiv søpla i søppeldunken og rydd etter deg i lunsjen, sier Rokicka. 

 

Navn: Kasia Rokicka
Alder: 44

Stilling: Renholder

Bosted: Tinnheia

Oppvekstland: Polen


 

 

Til toppen