-Hela, du er kua! Ut!

Synes du lærerne på Tangen er strenge og sure? Da bør du lese hva denne dama opplevde under oppveksten i Tunisia.

Ung jentes ansikt - Klikk for stort bildeHela Ajili i vg3. Privat

Hun hadde et godt øye til en jevnaldrende gutt. Men det var ikke bare derfor Hela valgte musikk valgfag i det første året på ungdomsskolen. Jenta med hode for fysikk og kjemi tenkte det var greit med litt kunstnerisk avveksling.

-Nå synger vi sammen.
 
Læreren satte førti par stemmebånd i bevegelse. Allerede etter 3-4 minutter befalte han stopp:

- Det er ei ku som synger her. Vi må finne ut hvem det er.

Solo

Dermed skulle elevene synge solo, én etter én, foran resten av gruppa. Da et titalls hadde avgitt stemmeprøve, ble det Helas tur.

Hun fikk ikke synge lenge. Læreren tok sats:

- Nå fant vi kua. Hela, jeg vil ikke se deg her mer, jeg vil ikke snakke med deg, jeg vil ikke hilse på deg i gangene. Forsvinn!

Jenta syntes det var ille nok å synge til stryk. Enda verre var det å bli jagd ut av klasserommet. Men etterpå tenkte hun ikke så mye på episoden, og hun tiet om den i familien.

Spor

Da Hela Ajili Skagestad hadde tatt utdannelse i Norge, slått seg ned her og stiftet familie, skulle det vise seg at den rautende kua i sangtimen hadde satt sine spor. Nå hadde Hela fått sitt andre barn, en gutt.

- Hvilket språk synger du på for barna dine? Fransk eller arabisk, ville en venninne vite.

- Jeg synger ikke for dem, svarte Hela, jeg kan ikke synge. 

- Et barn på ett år skjønner jo ikke om du kan synge eller ei, lød innvendingen.

- Jeg har aldri sunget for andre mennesker, bare i dusjen. Jeg synger som ei ku, påsto Hela. Likevel - fra den dagen fikk de små høre mammas vuggeviser.

Ung dame fra siden viser gutt med ryggen til ved datamaskin finesser - Klikk for stort bildeIT-lektor Hela veileder på Tangen. Tangen vgs

På sin innebygde harddisk har IT-læreren på Tangen flere skolehistorier som får oss nordmenn til å grøsse. Hadde Hela eller en medelev på barneskolen gjort noe galt, vanket det slag med spanskrøret, en tynn palmestengel som i gamle dager ble svingt også over norske elever.

-Bla man slått på håndflatene, gjorde det ikke så vondt. På håndbakene ble det verre, og virkelig ille var det å bli rammet på fingertuppene, slik at neglene sprakk, forteller Hela.

Slutt

Straffen med slag avtok oppover i skolesystemet og tok slutt på videregående, erindrer hun. En episode på ungdomsskolen har imidlertid brent seg fast: Hver morgen klokken åtte null-null måtte elever og lærere stille seg opp for å synge nasjonalsangen.

-En dag tullet jeg litt med fetteren min som sto like foran meg. Plutselig kommer rektor og gir meg et kraftig slag i ansiktet med hånden, deretter beskjed om at jeg manglet respekt for skolen og nasjonalsangen, forteller Hela.

Klassebilde av andreklassinger i Tunisia - Klikk for stort bilde2. klasse på Ecole primaire el Omrane i Tunis. Hela står ved lærerens venstre side. Privat

Husker hun skoletiden som en serie ydmykelser og avstraffelser? 

-Disiplinen var streng, men den hadde også sine fordeler. Skulle en få gode karakterer, måtte en jobbe. Jeg gikk på skolen til klokken 18, og etterpå satt jeg gjerne med skolearbeid hjemme til klokken 23. Belønningen var fine resultater.

Redd

-Men det må vel ha vært vondt å være elev når disiplinen var jernhard?

-Selv var jeg veldig redd for å si noe foran klassen. Jeg begynte å strigråte når det var min tur. Da fikk jeg beskjed om at jeg gjerne kunne grine, men hvis jeg ikke fremførte eller svarte på spørsmålene, ble det stryk, forteller Hela.

Gutt og jente i nesten helfigur sitter med ansiktet mot kameras - Klikk for stort bildeAjili og broren Aymen. Privat

De tårevåte fremføringene ga seg ikke helt i videregående, men da hun kom til UiA i Grimstad, tørket hun opp og lærte seg å snakke til hundrevis av mennesker. Nå er Hela lærer og må henvende seg til en forsamling hver eneste dag.

-Vi hadde respekt for lærerne, og vi ble herdet av dem. Her hos oss lar vi en del engstelige elever slippe fremføringer foran klassen, men en del av dem hadde nok tjent på å bli presset litt og så oppleve mestring, mener hun.

Karakterer

Siden hennes tid er den fysiske avstraffelsen forsvunnet fra skolene i Tunisia. Men når lærerne gir tilbake prøver, leser de fortsatt opp elevenes navn og karakterer. De beste først, før de svakeste blir skjelt ut med beskjed om å dra seg vekk fra skolen.

-Dagen etter fikk mine medelever med bunnkarakterer komme tilbake, men bare i følge med far eller mor. De foresatte skulle få vite hvor elendig det sto til, erindrer Hela.

-Er vi for snille og milde i norsk skole?

-Den brutale kadaverdisiplinen jeg opplevde, er absolutt ikke noe å ta etter. Men jeg merker at både kolleger og jeg selv kvier oss for å sette stryk, selv når elevene overhodet ikke har løst en oppgave. Isteden blir det karakteren 2. 

I Tunisia er to av søstrene mine lærer, og de skjønner ikke noe av dette. Venner elevene seg til å jobbe hardere av å få for snille karakterer? spør Hela.

Hela Ajili Skagestad

Mørk, ung kvinnes ansikt - Klikk for stort bilde-Reiste vi oss ikke tidsnok ved begynnelsen av timen og sa bonjour madame eller bonjour monsieur til læreren, kunne det vanke slag, forteller Hela Ajili Skagestad. tangen vgs

Opprinnelse: Født og oppvokst i hovedstaden Tunis i Tunisia.

Hva: Lærer i IT-fag på Tangen vgs i de to siste årene. Jobbet tidligere i IT-bransjen og i oljebransjen.

Utdanning: Sivilingeniør i IT fra Universitetet i Agder.

Familie: Mann og to barn.

Kart over Nord-Afrika - Klikk for stort bildeKart: NUPI

Tunisia

Hva: Tunisia er en republikk i Nord-Afrika. Landet er i utstrekning den minste av statene i Maghreb-regionen, men det mest framgangsrike med hensyn til økonomi og levesett og har et høyt utdanningsnivå. Offisielt språk er arabisk; fransk er også utbredt.

Folketall: 11 millioner.

Hva: Tunisia er en republikk i Nord-Afrika. Landet er i utstrekning den minste av statene i Maghreb-regionen, men det mest framgangsrike med hensyn til økonomi og levesett og har et høyt utdanningsnivå. Offisielt språk er arabisk; fransk er også utbredt.

Folketall: 11 millioner.

Hovedstad: Tunis med om lag tre millioner innbyggere.

Revolusjon: Tunisia var et diktatur inntil 2011, da et fredelig opprør kalt jasminrevolusjonen tvang den eneveldige president Ben Ali til å gå av og rømme landet. I dag er Tunisia et demokrati med full ytringsfrihet.

Reisemål: Sammen med Egypt og Tyrkia har Tunisia vært et yndet turistmål, men tilstrømningen avtok etter den fredelige revolusjonen, noe som har ført til en viss tilbakegang i økonomien. (Kilde: snl.no)

Tunisias fla - Klikk for stort bildeTunisias flagg.