For at det ikke skal bli kondens på overløpsrørene, isolerer Lars Hillesund (t.v.) dem med tynn skumgummi. Her limer han den fast. Bas Lars Ramselien i Olto VVS påser at det gjøres rett.
Tangen vgs
Han jobber på et svært høyt nivå. Ikke bare er Lars i sving i niende etasje i ei boligblokk under oppføring. I tillegg er han 1.99 m høy og slipper å bruke gardintrapp når han isolerer overløpsrør oppunder taket.
-Jeg har alltid likt å jobbe med hendene og fikk smaken på rørleggerfaget allerede i tiende klasse på ungdomsskolen, forteller Lars Hillesund fra Strai og Tangen-elev i 2RLA.
Arbeidsuke
I tiende klasse var han nemlig i arbeidsuke hos Olto VVS, et rørleggerfirma i Vennesla med rundt 40 ansatte.
Etter å ha snust på forskjellige håndverksfag i vg1, falt valget på spesialisering som rørlegger i vg2. Nå er han i praksis hos Olto VVS på mandager og tirsdager. I dette firmaet har han også hatt sommerjobb.
Rørleggeryrket er svært allsidig, mener Lars Hillesund.Men hvorfor akkurat rørleggerfaget?
- Lønna er veldig grei og arbeidet variert. Vi legger gulvvarme, monterer varmepumper, sørger for trykkvann i dusj og servant, og monterer avløpsrør og overløpsrør, forteller Lars.
- Interesse og stå på-vilje er viktigere enn talent og håndlag. Mye kan læres.
Ruben Ramselien, rørleggerbas i Olto VVS
- En rørlegger må vel regne med å bli klissvåt i løpet av arbeidsdagen?
-Det har jeg aldri opplevd. Da vi skulle koble til en kaffemaskin på hotell Caledonien, begynte det å renne vann ut på gulvet i spisesalen med mange frokostgjester. Men det var bare å skifte en gammel pakning, så ble det slutt på lekkasjen.
Godt miljø
-Får du mye kjeft?
-Så lenge jeg gjør det jeg får beskjed om, går det greit. I firmaet er miljøet godt, og vi har mye fint utstyr. Jeg håper derfor å få lærlingeplass i Olto, røper Lars.
Altså er det en slags audition han deltar i, på linje med en prøveopptreden skuespillere og sangere må igjennom i håp om å bli utvalgt til en forestilling.
Tenk deg blodårene i en elefant. Da skjønner du hvor mange rør det er i en stor boligblokk. Her utdrag av en tredimensjonal tegning av rørsystemet i prosjektet på Tangvall som Olto VVS står for.En nøkkelmann i Olto-juryen, er Ruben Ramselien. Han er bas, det vil si arbeidsleder for rørleggerne her på nybygget på Tangvall i Søgne.
-Vi ser alltid etter flinke folk. Derfor er det nyttig for oss å ha rørleggerelever i praksis, forteller Ruben.
- Hva skal til for å bli flink?
Kom presis
- Interesse og stå på-vilje er viktigere enn talent og håndlag. Mye kan læres. Å komme presis på jobb er også et krav. Dessuten liker vi det dårlig når ungdommene driver mye med mobilen i arbeidstiden.
- Får Lars Hillesund lærlingeplass?
-Jeg har gitt ledelsen i firmaet beskjed om at vi er veldig fornøyd med ham. Mer kan jeg ikke si foreløpig, avslutter bas Ruben.
Å ha tean i tanga er populært på Sørlandet. Men det er mer lønnsomt å ha fingrene på rørtanga. Bare spør Lars.
Tangen vgs
Skaffer lærlingeplass
Rørleggerlærer på Tangen, Roger Gullesen, forteller at skolen samarbeider med Rørentreprenørenes opplæringskontor i Agder ved Tore Skifjeld om å skaffe lærlingeplass.
Av 30 elever fordelt på to klasser får i gjennomsnitt 24-28 elever plass. Men det er som regel 2-6 elever hvert år som velger noe annet, for eksempel påbygg, et tredje skoleår som gir studiekompetanse.
Godt arbeidsmarked
Det er på landsbasis mangel på rørleggere, og det begynner å bli tilfellet på Sørlandet også, tilføyer Gullesen. I de senere år har flere og flere firmaer tatt kontakt direkte med skolen for å spørre etter lærlinger.
Lønn
Ifølge Tore Skifjeld på opplæringskontoret er gjennomsnittslønnen for rørleggere i Kristiansand rundt 300 kroner timen.
-Lønna er veldig grei. Enda en grunn til å velge yrket, sier Lars Hillesund.