Vant pris med video: Mobil i bil kan drepe

Blikket vekk fra veien. En titt på den lille skjermen. Så smeller det.

Ung kvinne bak rattet i bil med mobil i hånden. - Klikk for stort bildeSofia Seljås spiller bilføreren som fikler med mobilen. Skjermdump fra videoen

Det var lektor Helle Bergan som tipset dem. Trygg Trafikk i Agder utlyste en trafiksikkerhetskonkurranse, der elever i videregående skulle sende inn bidrag i ymse sjangre. Da stakk fire av Helles elever i 3MKB (medier og kommunikasjon) hodene, kameraene og mic'ene sammen for å lage en video.

Med  Andreas Odd Berge i førersetet, billedlig talt, dro gjengen fra Tangen ut på en morgenstille vei utenfor Kongshavn i Randesund, der den hjerteskjærende hendelsen ble filmet.

Erfaring

At fikling med mobilen kan være farlig, har Andreas Odd erfaring med. En gang han krysset et fotgjengerfelt i Paris, kom en kvinnelig bilfører som åpenbart syntes at trafikken på gaten var mindre interessant enn trafikken på nettet.  Mens hun sjekket mobilen, dunket hun inn i et norsk bein. Ikke veldig hardt, men hardt nok til at beinet sparket tilbake i bilen.

-Heldigvis ble jeg ikke skadet, og jeg tror damen fikk en lærepenge, sier Andreas Odd.

Fire ungdommer foran en blå Chevrolet Camaro. - Klikk for stort bildeHold blikket på veien når du kjører bil, formaner de fire som lagde prisvinnende video om trafikksikkerhet. Fra venstre Andreas Odd Berge, Eskil Kalvik, Oskar Røyksund og Sofia Seljås foran hennes liflig brummende Chevrolet Camaro fra 2010 med 6,2 liters motor. Tangen vgs

De andre på videolaget, Sofia Seljås, Oskar Røyksund og Eskil Kalvik, er heller ikke ukjent med farene i trafikken. En venninne av Sofia ble kjørt ned av en bil, så vidt Sofia husker fordi føreren fiklet med mobilen. Og Oskar har veltet to ganger på motorsykkel, med en brukket finger og en rufsete menisk som resultat.

Årets konkurranse arrangerte Trygg Trafikk gjennom de såkalte trafikksikkerhetsambassadørene på de videregående skolene. Ambassadørene, som er elever, får betalt for å arrangere trafikksikkerhetstiltak.

Videoen holder et profesjonelt nivå.

Helle Bergan, medielærer

Penger

For sin video vant Sofia, Andreas Odd, Oskar og Eskil 5000 kroner - ikke til seg selv, men til ambassadørprosjektet på Tangen. Litt surt at det ikke ble noen kroner på dem også, synes videogjengen.

At de fire griner litt på nesa, skjønner regionleder for Trygg Trafikk i Agder, May-Lene Rasmussen:

-Vi diskuterte hvordan vi kunne premiere bidragsyterne med penger, men det ble praktisk litt vanskelig i denne omgang, blant annet fordi vi måtte ha trukket skatt av beløpet. Men dette kan vi kanskje få til senere, sier Rasmussen.

Heder

Imidlertid får de fire Tangen-elevene heder og godord. Bare hør på læreren deres, Helle Bergan:

-Videoen de lagte er fantastisk god; den holder et profesjonelt nivå.

Trygg Trafikk i Agder