Nina Richardsen 02

"Jeg burde vel egentlig fått en anmerkning nå," sier Erna Solberg idet hun haster inn døra til auditoriet på Tangen videregående skole. Selv tjue minutter for sent møter hun til stor jubel fra en fullsatt sal av elever. Høyrepartilederen kom tilKristiansand for å ha en samfunnsfagstime utenom det vanlige. "For en fantastisk flott skole. Dette er et godt utgangspunkt for et bra læringsmiljø," sier Solberg før hun introduserer målene elevene skal kunne etter foredraget.

Tekst: Mari Narvestad Svestad og Julie Jacobsen

Under overskriften "Skole + demokrati = sant?", forteller Solberg om hvor viktig det er med et velfungerende elevråd i skolen. "I Norge er det lovfestet at alle skoler har et elevråd, visste dere det?", spør hun. Noen elever nikker. Det er ingen tvil om at Høyrerepresentanten når ut til salen. Hun refererer til egne erfaringer fra videregående, noe som fører til at mange kjenner seg igjen i det hun sier.

Selv de store lederne er ikke perfekte, noe Solberg trekker frem under foredraget. Hun forteller om hvordan det er å være partileder, men samtidig ha dysleksi. "Noen ganger når jeg skriver på Twitter, staver jeg feil. Da får jeg kommentarer som: 'Selv lederen av Høyre kan ikke stave riktig.'" Hun forteller at hun en gang ble hengt ut på grunn av dette i Aftenposten, og i ettertid fikk flere fortvilede beklagelser av avisen da de fant ut om hennes skrivevansker.

Under foredraget vektlegges hvordan demokrati som styringsform fungerer i Norge. "Demokrati er viktig for å sikre menneskerettigheter og kunne påvirke den som styrer, det er grunnleggende for å føle trygghet og for å få en samfunnsutvikling," påpeker Solberg. Videre forteller hun hvor viktig det er at stemmeretten brukes. Har man stemt, har man også rett til å klage på hvordan politikken føres. Slik er det ikke dersom man kvalifiserer seg som sofavelger. Da burde man ikke uttale seg om politikk, hevder Solberg.

Det er fredag og siste time for de fleste elevene i salen. "Jeg vet godt hvordan siste time på en fredag er," smiler Solberg lattermild. Foredraget avsluttes med stor applaus fra elevene.

 

av Jonas Bøhn, publisert 30. april 2013 | Skriv ut siden