Fem utvalgte elever fra Tangen videregående skole får reise til Tanzania i samarbeid med Strømmestiftelsen. I april kan du søke om å bli med på eventyret.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Men det er ikke en ferietur. Elevene får en viktig rolle ved å drive prosjektet videre i ettertid, uttaler avdelingsleder Linda Jacobsen (bildet) på Tangen videregående skole.

Skal hjelpe jenter i Bonga-grupper

Tangen-elever er med på å støtte nytt prosjekt i Tanzania. Dette prosjektet støtter i hovedsak jenter mellom 13 og 19 år.

Les Tangen-sak om da Strømmestiftelsen lanserte det nye prosjektet i Tanzania

Det er et kurs som varer 9 måneder. De første tre månedene lærer jentene om sine rettigheter. Noen vet ikke at det er lov til å si nei til å bli giftet bort, eller at broren ikke får lov å slå dem. Jentene lærer også å lese og skrive, fordi alle har ikke lært det tidligere.

De siste tre månedene får de opplæring i et yrkesfag, frisør eller å sy eller annet. Prosjektet har fått navnet «Bonga», som betyr «la oss snakke» på det afrikanske språket swahili.

Jevngamle med Tangen-elevene

- Vi valgte dette prosjektet fordi jentene er jevngamle med elevene som går på Tangen vgs, og vil da kanskje medføre et sterkere inntrykk, uttaler Kjetil Karlsen (bildet).

Han er aktivitetskoordinator på Tangen vgs er en av dem som er med på reisene. Han syns det var gøy at reisen i år går til Tanzania, hvor de snakker språket han er oppvokst med.

Elevene viktige etter turen også

I september ca. uke 38 reiser fem engasjerte elever fra Tangen vgs til Tanzania. Turen varer omtrent 8 dager. Der vil de blant annet besøke ei Bonga-gruppe som starter i mars, for å se hvor langt prosjektet er i gang. Det vil bli åpent for søking i april for de elevene som ønsker å være med. Det blir valgt ut elever fra forskjellige linjer og klasser.

Etter reisen vil elevene bli viktige, de skal gjøre klar en presentasjon om hvordan det var i Tanzania, i form av video eller bilder eller andre medier. Denne presentasjonen skal bli holdt under «Gi en dag» til de andre elevene på Tangen vgs, slik at de kan få et innblikk i hva det er vi støtter og hvem vi gir en dag til.

For urolig i Kuron

Gi en dag er et prosjekt Tangen har hvert år. Det går ut på at elevene skal ha en dag der de jobber og tjener inn minimum 400 kroner eller være på skolen og hjelpe til der. Disse pengene går i år til Tanzania-prosjektet fordi det er det prosjektet Tangen holder på med i år. For noen år siden gikk pengene til Kuron-prosjektet, som skolen da støttet. De har byttet prosjekt fordi Tangen vi gjerne ha med seg elever på tur å oppleve prosjektene selv, i og med det var så store uroligheter i Kuron har ikke Tangen kunne hatt sine vanlige elevreiser de siste årene. Noe skolen syns er veldig trist og derfor byttet prosjekt.

av Dalen, Inge T, publisert 20. april 2017 | Skriv ut siden

• Tekst og foto: Camilla Ellefsen og Ann Margrethe Dahl Vatne, Medier og kommunikasjon, Tangen vgs