Emma Sukalic portrett

Foto: Emma Sukalic

Emma Sukalic går på medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole. Nå debuterer 19-åringen som utstiller med annerledes bilder fra sitt andre hjemland.

- Jeg synes det er viktig å få dokumentert at det ikke bare er den elendigheten i Bosnia-Hercegovina vi får høre om uansett. Utstillingen min er en motstandsbevegelse mot det som blir presentert i mediene, fastslår Emma Sukalic.

Se noen av bildene hennes under

Tittelen kom av seg selv

Eleven på medier og kommunikasjon (MK) på Tangen er en dyktig fotograf. Så dyktig at fredag 15. januar debuterer hun som utstiller på spisestedet Frk. Larsen i Kristiansand. Der skal hun vise fram og selge 16 bilder hun har tatt selv i Bosnia-Hercegovina. Familien hennes var blant flyktningene fra krigen i Jugoslavia på 1990-tallet.

Emma har vært ivrig fotograf i mange år. Hun forteller at hun ble kontaktet av Frk. Larsen og spurt om hun kunne tenke seg å stille ut noen av bildene sine. Hun var ikke mye i tvil om hva temaet skulle være, for det hadde hun tenkt på lenge. Utstillingen har fått den megetsigende tittelen «Der du trodde fred ikke fantes».

- Den tittelen kom av seg selv. Jeg tenkte det var en passende tittel som gjenspeiler det jeg vil få fram, sier Emma.

- Utstillingen går egentlig ut på å nøytralisere synspunktet mediene har fremmet om Bosnia-Hercegovina som land. Krigshistorien er helt katastrofe. Men jeg tenker at det er viktig å fokusere på de positive sidene, på det landet har å by på av kultur, natur og flinke mennesker som har noe å komme med.

Tangen videregående veldig bevisst valg

- Jeg har mange bilder fra Bosnia-Hercegovina av ting som ikke er som det skal være etter krigen. Men jeg velger å se bort fra det denne gangen, og vil vise at det er mye mer. En positiv side av landet. Det er viktig å komme seg videre og få folk til å se hva det faktisk er. Jeg vil gi folk et videre perspektiv på Bosnia-Hercegovina, sier Emma Sukalic.

Det var langt fra tilfeldig at hun valgte medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole:

- Når det gjelder valg av videregående, var det på en måte ikke noe spørsmål. Jeg visste jeg ville gå inn for media. Jeg har alltid hatt stor interesse for fotografi, og jeg har alltid hatt et ønske om å kunne dokumentere ting jeg opplever og uttrykke meg på en kreativ måte, med bilder, tekst, lyd eller video, sier utstillingsdebutant Emma Sukalic.

Sorterte 30.000 bilder

Vi vil gjerne få gjengi den vakre prosjektbeskrivelsen som Emma selv har skrevet til utstillingen:

«Bosnia og Hercegovina. Mange har hørt om landet, få vet hvor det ligger på kartet. De fleste assosierer det med krig og elendigheter, et ustabilt samfunn som ikke kommer noen vei. Det er fordi vi alltid får høre om de tunge krigshistoriene. De tapte livene. Menneskene som den dag i dag forblir levende i fattigdom. Jeg har sett denne siden av folket, men jeg har også sett smil, latter og følt på varme hjerter. Det er denne delen jeg tar for meg i min utstilling. Jeg vil dele mitt syn med folket, få dem til å ville reise ned og oppleve alt landet har å by på av fjell, daler, sjø, maisåkre, mennesker og farger de ikke visste eksisterte."

Emma forteller at hun reiser til Bosnia-Hercegovina hvert år, spesielt for å besøke familien, men også for å ta nye bilder. Det var et problem for henne å velge ut de få bildene hun nå skal stille ut og selge:

- 16 utvalgte bilder. Det har vært ganske mange søvnløse netter for å få ting på plass. Å sortere alle de 30.000 bildene du har tatt, det er ikke bare, sukker Emma.

- Merkelig og spennende

Hun har fått 5000 kroner i prosjektstøtte til utstillingen fra trafo.no, Nordens største nettsamfunn for unge kunstnere, og understreker at støtten er viktig.

Debutant Emma Sukalic sier dette om å holde sin første fotoutstilling:

-Jeg vet ikke helt hva jeg føler rundt det. Det er veldig merkelig. Men det er spennende. Jeg vet ikke helt hva slags forventninger jeg har. Jeg tar det som det kommer, dag for dag.

Bildene til Emma vil være utstilt på Frk. Larsen fram til midten av mars.

av Dalen, Inge T, publisert 14. januar 2016 | Skriv ut siden