Merethe Myhre (til venstre) og Lilian Neto nøt følelsen av sprøstekte gresshopper mellom tennene da de spiste lunsj på Tangen videregående skole fredag.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: -Jeg synes det er veldig kult at Tangen gjør sånne ting som dette. Det er ikke mange skoler som gjør det. De arrangerer noe spesielt, så vi får opplevd nye ting. Det er jo kjempegøy, sier en begeistret Lilian Neto i 3STA på Tangen videregående skole. 

Sammen med den like begeistrede klassevenninnen Merethe Myhre tok hun på strak arm utfordringen i lunsjen på skolen fredag 4. mars, 

Da fikk de servert afrikansk-inspirert risotto med to sprøstekte gresshopper, nærmere bestemt sirisser, på toppen. 

Ikke tenke på at det er gresshoppe

De proteinrike insektene gled ned på høykant for Merethe og Lilian. Du kan forresten se et nærbilde av en siriss i bildekarusellen nederst. Les mer om gresshopper og sirisser

- Og hvordan smakte det?

- Det var godt. Det smaker faktisk ikke noe veldig spesielt. Men med en gang jeg begynner å tenke på at det er gresshoppe, brekker jeg meg kanskje litt. Hvis jeg finner bein i munnen etterpå, da er det litt rart, sier Merethe med et smil.

- Det er bare gøy å smake på ting, men de kunne hatt litt salt og pepper på, sier Lilian.

- Smaker som kylling

Jentene forteller at har spist både froskelår, blekksprut og ål før, så gresshopper blir jo egentlig bare barnematen.

- Det smaker som kylling-nuggets! skyter Andrea Galteland på studiespesialisering inn om siriss-spesialen. 

Andrea figurerte fredag på bilde på Facebook med gresshoppe på tunga, i bokstavelig forstand. 

- Kan jeg dø av dette?

Freya Emilie Haga (med svart regnjakke og kamera, se bildekarusellen) på Medier og kommunikasjon var ikke fullt så begeistret for det spesielle lunsjtilbudet. Hun ble utfordret til å smake på de sprø gresshoppene, men fikset det bare ikke. 

- Kan jeg dø av dette? Nei, jeg klarer det ikke. Det blir for ekkelt, beklager Freya.

Det var selvsagt lærer Kjetil Karlsen som sto bak stuntet i lunsjen på Tangen. Han har vokst opp i Kongo og er vant til å spise både gresshopper og andre insekter. På bildet i karusellen nederst ser du Kjetil lange innpå gresshopper. Sammen med ham står tre av jentene fra Restaurant- og matfag på Tangen vgs som har vært med på å tilberede gresshoppene. Fra venstre Sara Sigurdadottir, Miriam Dale og Cecilie Aaslie Hansen.

Tangen videregående skole har en sterk tilknytning til Afrika gjennom skolens internasjonale prosjekt i byen Kuron i landet Sør-Sudan. Der har Tangen sammen med Strømmestiftelsen bidratt til å bygge en yrkesskole. Elever og lærere fra Tangen har vært i Kuron mange ganger, og lærere i Kuron har hospitert på Tangen, på blant annet Restaurant- og matfag. 

- Snart spiser alle gresshopper

Kjetil Karlsen er veldig fornøyd med responsen på gresshoppestuntet: 

- Jeg synes det har vært veldig bra. Vi har servert tusen sirisser, og vi har mange flere i frysen, Vi kommer til å krydre pizza og salat med dem senere, opplyser Kjetil.

Han understreker at sirisser er veldig proteinrik mat og godt alternativ til kylling og storfe. Og Karlsen har stor tro på gresshopper som mat med en fremtid i Norge: 

- Det er bare et tidsspørsmål. Om fem til ti år spiser alle det, fremholder han. 

Slik har han fått tak i gresshoppene

Så til det som alle lurer på: Med de gode kontaktene Karlsen har i afrikanske land, er vel gresshoppene direkte importert fra verdensdelens mest eksklusive oppdrettsfarmer? 

- Nei, jeg har kjøpt dem fra en dyreforretning. Vi fikk veldig god pris, avslører Kjetil Karlsen.

Og for dem som lurer på det også: Sirisser blir spist av øgler, slanger, vannskilpadder, edderkopper … Og elever og lærere på Tangen videregående skole. 

av Dalen, Inge T, publisert 4. mars 2016 | Skriv ut siden